Refurbishment & extension of a dilapidated lodge house to create a highly insulated, low energy 3 bedroom house.

 

With a south-westerly aspect across the upper Tweed valley a raised  extension to the rear was proposed looking over the rooftop of the existing lodge.

‚Äč

A new entrance and stairwell link between the old and new, the  main living accommodation is   located in the extension. The existing building houses the 3 bedrooms.

Entirely clad in zinc the extension replicates the section of the existing house with gables to either end.


An ground-source heat pump with heat store provide the under floor central heating and hot water supply. A heat recovery ventilation system provides continuous air supply and extraction, removing contaminated and moist air.

Welsh House, Biggar, Lanarkshire.

©2018 by David Jane Architects.